Anglicky: The Monitoring of Accumulations of Elements in Apple, Pear, and Quince Fruit Parts

Zdroj: Ahmed, IAM, Özcan, MM, AlJuhaimi, F. et al. 2024. The Monitoring of Accumulations of Elements in Apple, Pear, and Quince Fruit Parts. Biological Trace Element Research, 203.

Klíčová slova: "části ovoce, sušení, makroprvky a mikroprvky, icp–oes"

Dostupný z: https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-024-04223-3


Převážnou většinu minerálů, jenž jsou důležité pro lidské zdraví, získává člověk z potravin, které jsou zdrojem makro-prvků (K [draslík], Mg [hořčík], Na [sodík], Ca [vápník] a P[fosfor]) a mikro-prvků (Mn [mangan], Zn [zinek], Fe [železo], Cu [měď] a B [bor]). Makro i mikro-prvky hrají významnou roli v různých biologických procesech důležitých pro člověka. Jejich nedostatek může způsobit poškození orgánů a metabolické poruchy, které mohou vést k různým onemocněním. Ovoce a zelenina mají proto v lidské výživě významné místo jako zdroj minerálních látek, vitamínů a dalších fytochemických látek. Množství prvků v ovoci je ovlivněno složením půdy kde se pěstují, složením závlahové vody, povětrnostními podmínkami a typem použitých hnojiv. Čerstvé i sušené ovoce je významným zdrojem esenciálních prvků, které si lidské tělo neumí samo vytvořit a jsou nezbytné pro správné fungování lidského organismu.  

V této studii bylo cílem sledovat distribuci obsahu biogenních makro- a mikro-prvků ve slupce, dužině a semenech ve třech různých ovocných druzích patřících do čeledi Růžovité (jablko, hruška, kdoule). Koncentrace prvků byly analyzovány optickou emisní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES). Testované ovoce pocházelo z turecké provincie Konya (z roku 2023), která se nachází v centrální části malé Asie. Před samotnou analýzou byly čerstvé plody omyty v destilované vodě a osušeny. U každého vzorku byla nožem oddělena slupka, dužina a semena, a následně byly jednotlivé části samostatně sušeny na stinném místě do konstantní hmotnosti. Zhomogenizované vzorky byly rozloženy v kyselině dusičné a peroxidu vodíku analytické čistoty v mineralizačním zařízení s teplotním ohřevem pomocí mikrovln při daném teplotním programu. Následně bylo prvkové složení analyzováno pomocí ICP-OES. Analýza minerálů byla u každého vzorku provedena ve třech opakováních. Získaná data byla zpracována statistickým programem JMP, kterým byla provedena analýza rozptylu (ANOVA). Pro zjištění korelace mezi jednotlivými odrůdami ovoce byla provedena vícerozměrná shluková analýza pomocí statistického programu PAST, kterým byla realizována analýza hlavních komponent (PCA) mezi obsahem makro- (K, P, Ca a Mg) mikro-prvků (Mn, Cu, Fe, B a Zn). Byly zjištěny pozitivní i negativní korelace mezi odrůdami ovoce, významný pozitivní vztah byl zjištěn mezi obsahem P a Mg a také mezi Fe a B.

Nejvíce obsažené makro- a mikro-prvky v různých částech plodů byly K, Ca, Mg, Cu, P, Fe a Zn. Nejmenší obsah v dužnatých částech plodů byl zjištěn u B, Cu, Mn, P, Mg a Zn. Naopak v semenech plodů byl zjištěn nejvyšší obsah prvku B. Zatímco většina prvků byla obecně akumulována v semenných částech plodů, v dužnině plodů byl zjištěn menší obsah prvků. Nejvyšší obsah prvků byl stanoven v semenech, následně v dužině a nejméně prvků obsahovala slupka. Distribuce prvků může být ovlivněna genetickou strukturou, druhem, odrůdou, podmínkami přepravy, faktory skladování a prostředí, obsahem prvků v půdě, kde jsou plodiny pěstovány a fyziologickým stavem rostlin.

Zpracoval/a: Ing. Aleš Vávra, Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s.r.o., ales.vavra@vsuo.cz