Anglicky: Apple Peels as a Value-Added Food Ingredient

Zdroj: Wolfe, K. L., Liu, R. H. 2003. J. Agric. Food Chem., 51 (6), pp 1676–1683

Klíčová slova: "fenoly, flavonoidy, jablko, antioxidační aktivita, rakovina, přidaná hodnota"

Dostupný z: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf025916z


Slupky plodů jabloní mají vysoké koncentrace fenolických sloučenin a mohou pomoci při prevenci chronických onemocnění. Milióny kilogramů odpadu z jablečných slupek se produkují každý rok při produkci jablek a konzervaci jablek v New Yorku. V rámci studie bylo navrženo, aby z tohoto odpadního materiálu jabloní byla vytvořena cenná složka potraviny, která by byla vysušena a rozemleta na prášek bez velkých ztrát fytochemikálií. Slupky jabloní využité v kosmetice se před sušením v sušárně při teplotě 60 ° C ošetřily kapkami kyseliny citronové, kapkami kyseliny askorbové a blanší. Pouze technologie využívající blanš ošetření velice zachovaly fenolické sloučeniny a slupky vysušené na 10 s měly nejvyšší celkový fenolický obsah. Jablka byly potom zbarvena po dobu 10 s a sušena za různých podmínek (sušena v sušárně při 40, 60 nebo 80 ° C, vysušena na vzduchu nebo lyofilizována). Sušené na vzduchu a lyofilizované jablečné slupky měly nejvyšší celkový obsah fenolů, flavonoidů a antokyaninů. Na základě čerstvé hmotnosti byl celkový obsah fenolů a flavonoidů těchto vzorků podobný obsahu hmotnosti čerstvých jablečných slupek. Lyofilizované slupky měly nižší vodní aktivitu než pelety sušené na vzduchu přepočítanou na čerstvou hmotnost. Optimální podmínky zpracování složky byly po dobu 10 s barvení a lyofilizace. Celkový fenolický obsah byl 3342 ± 12 mg ekvivalentů kyseliny gallové / 100 g sušené slupky, obsah flavonoidů byl 2299 ± 52 mg katechinových ekvivalentů / 100 g sušené slupky a obsah anthokyaninů byl 169,7 ± 1,6 mg ekvivalentů kyanidin-3-glukosidu / 100 g sušené slupky. Tyto fytochemické obsahy byly významně vyšší než obsah v čerstvých jablečných slupkách, pokud byly vypočteny na základě hmotnosti čerstvého plodu (p <0,05). Jablečný slupkový prášek měl celkovou antioxidační aktivitu 1251 ± 56 μmol ekvivalentů vitaminu C / g, podobně jako v čerstvé slupce v kosmetickém přípravku vztaženou na čerstvou hmotnost (p> 0,05). Jeden gram prášku měl antioxidační aktivitu ekvivalentní 220 mg vitaminu C. Sušené jablečné slupky měly zároveň silný antiproliferativní účinek na buňky rakoviny jater HepG2 se střední účinnou dávkou (EC50) 1,88 ± 0,01 mg / ml. To bylo nižší než EC50, které vykazovaly čerstvé jablečné slupky (p <0,05). Závěrem lze říci, že prášek z  jablečných slupek může být použit v různých potravinářských výrobcích k přidání fytochemikálií a podpoře dobrého zdraví.

Zpracoval/a: RNDr. Aneta Bílková, Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s.r.o., Aneta.Bilkova@vsuo.cz