Cílem semináře bylo seznámení účastníků z řad státní správy lesa pracovníků v lesnictví vlastníků lesa pracovníků ochrany přírody a.j. s problematikou výživy lesních dřevin v přírodních podmínkách náhorní plošiny Krušných hor . V oblasti postižené v 80tých letech imisní kalamitou. Řešení imisní kalamity se dotklo prakticky veškeré plochy náhorní plošiny Krušných hor v objemu několika desítek tisíc hektarů lesních porostů . Tyto museli být v důsledku celoplošného odumírání vykácena a následně nahrazeny porosty náhradních dřevin a následně porosty cílových dřevin. Tento proces se přímo dotýkal i oblasti zpracování lesních půd a jejich obohacením minerálními látkami.
V kvalitně připravených příspěvcích lektorů byl popsán stav a vývoj objemů vápnění lesních porostů dolomitickým vápněním za posledních několika desetiletí . Tento objem se díky prostředkům MZeČr zvyšuje. V dalších příspěvcích byly popsány půdní procesy a procesy ve výživě rostlin po dodávce dolomitického vápence do výživy rostlin , vývoj humusových vrstev, reakce rostlin na zvýšený příjem Ca, ovlivnění chemizmu lesní půdy v závislosti na množství dodávaného Ca a mnoho dalších informací získaných na základě dlouhodobých pozorování a výzkumu. Velmi zajímavou byla přednáška o alternativních možnostech zlepšování půdního prostředí pomocí zeleného hnojení.
V odpoledních hodinách proběhla venkovní exkurse s předvedením vlivu hnojení a úpravy zastoupení minerální výživy rostlin na dřeviny , které jsou běžně využívány pro zalesnění náhorní plošiny Krušných hor. Účastníci semináře se mohli seznámit nejen s výsledky dlouhodobých měření na zkusných plochách ale i se způsoby získávání těchto informací.
Živá diskuse se rozvinula nad jednotlivými výsledky využití hnojiv a požití dolomitického vápence včetně dávkování hnojiv ale hlavně nad použitím hnojiv a dolomitického vápence v období významně ovlivněných suchem.
Seminář proběhl v důstojném prostředí Kláštereckého zámku , který je již po několik let vybírán pro svou polohu i prostředí k řadě lesnických seminářů a konferencí. Účastníci se mohli po dobu konání semináře občerstvit teplými i studenými nápoji sladkým pečivem a před odjezdem na venkovní exkursi teplým obědem. Na cestu dostal každý účastní bagetu . Ukončení semináře bylo doprovázeno řadou pozitivních ohlasů a poděkování ze strany účastníků.