ZD Krásná Hora nad Vltavou a.s. patří k jedněm z nejznámějších zemědělských podniků v republice s mnohaletou tradicí. Pro veřejnost připravila tato společnost na sobotu 16. září den otevřených dveří.

Návštěvníci se mohou těšit nejen na komentované prohlídky stájí s českým strakatým skotem, dojírny a teletníku, ale i prohlídka bioplynové stanice či ukázka zemědělské techniky.  Pro zájemce bude připraven autobus, který dopraví návštěvníky na prohlídku střediska chovu holštýnského skotu v Petrovicích.  Pro všechny velké i malé návštěvníky bude připraven bohatý program. Zemědělský svaz ČR nachystal zábavné naučně vědomostní soutěže o nezbytnosti zemědělské výroby s odkazem na produkci potravin a potřebu přitáhnout mladé lidi do zemědělství.

„Hospodaříme ve středním Povltaví, významnou roli pro nás hraje živočišná výroba, konkrétně chov mléčného skotu,“ říká Ing. Jiří Zelenka, předseda představenstva ZD Krásná Hora nad Vltavou a.s. Dodává, že zemědělství v očích veřejnosti není příliš v oblibě, právě proto se rozhodli otevřít brány i pro laickou veřejnost. „Rádi bychom totiž ukázali, že dnešní zemědělství a zejména pak péče o zvířata i o půdu je na vysoké úrovni. Pracovat v zemědělství se mladým příliš nechce, přestože se jedná o velmi perspektivní a moderní obor, který nikdy, z důvodu nutnosti produkovat potraviny, nezanikne. Práce v zemědělství vyžaduje kvalifikované pracovníky jak v živočišné výrobě, kde je potřeba si uvědomit, že i přes automatizaci a moderní technologie pracujeme s živými tvory, nebo v rostlinné výrobě, kde hledáme odborníky, kteří dokáží několikamilionové stroje nejen řídit, ale i opravit“ vysvětluje.

ZD Krásná Hora nad Vltavou a.s. byla vybrána mezi sedm demonstračních farem, které při hospodaření využívají inovativních prostředků, jenž přispívají v boji proti erozi a napomáhají ochraně půd a zadržení vody v krajině.

Přijměte proto pozvání na tuto jedinečnou příležitost prohlédnout si moderní špičkovou demonstrační farmu a dozvědět se mnoho zajímavostí ze zemědělského oboru.