Ve skladech pěstitelů ovoce zůstávají zásoby na několik měsíců, pěstitelé zeleniny mají téměř vyprodáno. U obou druhů těchto důležitých potravin v obchodech najdeme převážně zahraniční zboží, kterému bez odpovídající podpory čeští ovocnáři a zelináři nemohou konkurovat.

Po velmi dobré zimě (sníh, mráz, chladné počasí), která dává předpoklad solidní úrodě ovoce, prožíváme velmi chladné jaro. „Ve srovnání s posledními lety, je letošní nástup vegetace pomalý a zhruba o dva až tři týdny pozdější,“ řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. I díky tomu nejsou po mrazové vlně z 1. dekády dubna výrazné škody. Poškozeno bylo zejména Znojemsko u meruněk a částečně u třešní, v ostatní oblastech jižní Moravy jsou škody jen lokální. Doplnil ho předseda Zelinářské unie ČR Petr Hanka: „Chladné počasí však zatím nemá negativní dopad na úrodu. Většina pěstitelů bude letos zakládat porosty na podobné výměře jako vloni, oproti loňsku očekáváme mírný nárůst produkce.“

V současné době je ve skladech cca 13 tisíc tun konzumních jablek, která budou dodána zejména na tuzemský trh v horizontu příštích dvou až tří měsíců. Do nové sklizně bude český trh poptávat zhruba 30 tisíc tun konzumních jablek, bude tedy nutné více než polovinu dovézt. Zásoby naskladněné české zeleniny se významně tenčí, už jen několik pěstitelů má na skladech českou kořenovou zeleninu a cibuli, většina zeleniny pochází z dovozu. Nabídku celoročně doplňuje domácí produkce skleníkových rajčat, kdy 50 ha produkčních ploch stačí pokrýt kolem 10 % spotřeby.

Letošní rok vyhlásila Organizace spojených národů Rokem ovoce a zeleniny. Zemědělský svaz ČR ve spolupráci s Ovocnářskou unií ČR a Zelinářskou unií ČR připravili kampaň na podporu tuzemské zeleniny a ovoce. „O významu ovoce a zeleniny snad již nemusíme nikoho přesvědčovat. Ve spolupráci s odborníky na výživu jsme připravili kampaň, ve které chceme zdůraznit význam konkrétních druhů ovoce a zeleniny,“ nastínil Vladimír Pícha ze Zemědělského svazu ČR.  Půjde o pět druhů ovoce a pět druhů zeleniny, konkrétně o ředkvičky, rané brambory, kořenovou zeleninu, rajčata, listovou zeleninu, jahody, třešně, meruňky, švestky a jablka. V době sklizně těchto plodin budou k dispozici informace o významu těchto potravin. Cílem je zvýšit zájem o tuzemské ovoce a zeleninu a podpořit pěstitele v jejich podnikání.

Záznam z tiskové konference: