Vláda v čele s premiérem Andrejem Babišem představila v pondělí pozdě večer nová opatření, kterými chce zmírnit šíření koronaviru v ČR. Většina z nich bude platit od středy 14. října a potrvá zhruba tři týdny a to do konce nouzového stavu 3. listopadu. Školy přejdou na dálkovou výuku. Restaurace po celé republice se uzavřou. Nová pravidla budou platit i pro nošení roušek a na veřejných místech se nebude smět pít alkohol. Zpráva ze zpravodajství Českého rozhlasu je v plném znění zde:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/koronavirus-online-opatreni-cesko-v-cesku-cr_2010122138_ako

 

Většina nařízení je platná od středy. Jaké jsou výjimky z těchto nařízení? Projděte si přehled sestavený serverem iROZHLAS.cz zde:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/koronavirus-cesko-nova-opatreni-omezeni-vyjimky-noseni-rousek-vydejni-okenko_2010131138_aur

 

ČT24 upozornila. že do konce nouzového stavu se, podle usnesení vlády, bude moci shromáždit maximálně šest lidí. Zpráva ze zpravodajství ČT24 je v plném znění zde:

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3205105-vlada-omezi-shromazdovani-na-maximalne-sest-osob

 

Novinky.cz vypracovaly přehled nových opatření (pro školy,  restaurace, pití alhokolu na veřejně přístupných místech, omezení shromažďování, roušky), který je v plném znění zde:

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/prehledne-jaka-dalsi-opatreni-zacnou-ve-stredu-platit-40339045

 

Zákaz shromažďování na maximální počet 6 osob se nevztahuje na svatby a pohřby, kterých se může tento týden účastnit neomezený počet lidí. Od 19. října by to mělo být maximálně 30 lidí. Zdroj:

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/na-svatby-a-pohrby-stale-muze-neomezeny-pocet-lidi-40339072