Někteří experti z oborů fyziky a techniky tvrdí, že některé plány Green Dealu nejsou v reálu uskutečnitelné kvůli tomu, že nemají oporu ve fyzice. Jejich naplnění by odporovalo fyzikálním zákonům. Více zde:

https://www.info.cz/zpravodajstvi/cesko/green-deal-a-fyzikalni-zakony

 

Příklady problémů s využíváním obnovitelných energetických zdrojů: SRN - nebylo větrné počasí

V 1. pololetí 2021 Německo vyrábělo nadále nejvíce elektřiny z uhlí (27%), následovala větrná energie (22%), zemní plyn (14%), jádro (12%), solární energie (9%), bioplyn (6%). Přitom v roce 2020 byl podíl větrné energie 29%, ale snížilo se to, protože v Německu v tom pololetí nebylo větrné počasí. Zdroj:

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/zelene-nemecko-nejvice-elektriny-znovu-ziskava-z-uhli-40372282

Příklady problémů s využíváním obnovitelných energetických zdrojů: Norsko - větrníky jsou velmi hlučné a ruší soby

Norsko zruší dvě velké větrné farmy. Před časem přišly o licenci, protože dle pastevců z řad původního obyvatelstva Laponců/Sámů ohrožují tradiční chov sobů. Za pravdu Laponcům dal norský nejvyšší soud.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/norsko-sobi-vetrne-elektrarny-zelena-ekonomika-strhnuti.A211115_135708_eko-zahranicni_jla

Příklady problémů s využíváním obnovitelných energetických zdrojů: Francie - větrníky jsou velmi hlučné a ruší lidi

Belgičtí manželé žijící ve Francii si u soudu stěžovali na poškozené zdraví kvůli tomu, že žijí v blízkosti velmi hlučné větrné farmy. Francouzský soud uznal, že dvojice utrpěla „turbínový syndrom“ a přiznal jim odškodné. Jde o první případ takového druhu. Zdroj:

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/francie-vetrne-farmy-turbiny-soud-odskodne.A211108_150652_zahranicni_jhr

 

 

 

100% přechod na obnovitelné energetické zdroje je ve světě ojedinělý:

Největší spolková země v Rakousku, která přímo sousedí s ČR, používá po řadu let pouze obnovitelné zdroje energie: V Dolních Rakousích pochází 63 % energie z hydroelektráren umístěných převážně na Dunaji, 26 % připadá na větrné elektrárny, 9 % na biomasu a 2 % na solární zdroje. Zdroj:
 
Středoamerická země Kostarika drží od roku 2015 rekord: Je první zemí, která začala fungovat na obnovitelných zdrojích energie. K prvenství jí pomohly vodní elektrárny, biomasa, geotermální, větrná a sluneční energie. Kostarika si zakládá na tzv. čistých zdrojích energie, což dokládá rozhodnutí nevyužít ložisek ropy u jejího pobřeží v Karibiku. Zdroj: