Praha/ČR– Do deseti let odejde ze zemědělství z důvodu vysokého věku třetina pracovníků. Tento výpadek je podle Zemědělského svazu nezbytné řešit právě automatizací a robotizací. Ukazuje to také aktuální studie, jejíž výsledky budou představeny na konferenci Vliv digitalizace a robotizace na charakter práce a roli sociálního dialogu v zemědělství, která se uskuteční v pátek 25. května od 10 hod v Praze v Hotelu Olšanka (Táboritská 23, Praha 3).

V České republice dosud neexistovala data, která by hodnotila vliv automatizace a robotizace v zemědělství a jejich dopad na zaměstnanost. Nyní jsou k dispozici.

Pracovníci v zemědělství stárnou. Manuálně pracující zvažují odchod

Ve srovnání s celou populací zaměstnanců v ČR je patrné, že v zemědělství pracují spíše lidé vyššího věku. Žádný jiný sektor ekonomiky se s tímto problémem v takovém rozsahu nepotýká.  „Zatímco v lednu 2015 připadalo na jedno  volné pracovní místo v zemědělstvíšestnáct kvalifikovaných pracovníků, v lednu 2018 to byli již jen dva pracovníci. Z pohledu zemědělských podniků to je velmi vážná situace. Nabídka práce je na českém trhu zcela vyčerpaná,“ upozorňuje předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.  V posledních dvou letech se 85 % podniků potýkalo s nedostatkem vhodné pracovní síly. Chybějí ošetřovatelé zvířat (problémy s obsazením míst má 78 % zemědělských podniků), řidiči a opraváři zemědělských strojů, neodstává se také techniků.  Navíc v následujících letech se chystají zemědělství opustit manuální pracovníci. Odchod jich zvažuje 14 %.

Víc jak polovina zemědělských podniků investuje do robotizace

Do automatizace a robotizace zemědělských provozů investovalo v posledních deseti letech 57 % podniků.  Zemědělci nejčastěji pořizovaly navigační systémy (70 % podniků) a senzory používané v živočišné výrobě (52 % podniků). Více než čtvrtina podniků investovala do nákupu robotizovaných technologií určených pro živočišnou či rostlinnou výrobu.

Jednou z možností řešení je precizní zemědělství

Velká část podniků se zaměřuje na využívání technologie související s precizním zemědělstvím. Průzkum mezi podniky ukázal, že moderní technologie v podobě navigačních systémů, výnosových map, přístrojů na aplikační dávky hnojiv, geografického informačního systému (GIS) atp. využívá 73 % zemědělských podniků. „Do moderních technologií souvisejících s precizním zemědělstvím plánuje v příštích pěti letech investovat 80 % zemědělských podniků,“ říká Martin Pýcha.

 

 

Eva Fruhwirtová/Jana Sixtová