Na severu Polska v Pomořanském vojvodství 9.2. demonstrovali zemědělci s kolonou cca 30 traktorů. Dostávají se do existenčních potíží: v důsledku růstu cen vstupů v zemědělství narostly náklady, což ale dynamika cen výkupních cen zemědělských výrobků nenásledovala a zůstává nadále nízká. Jak vyplývá i z německých zdrojů, polští zemědělci, obdobně jako němečtí zemědělci, mají problémy zejména s nízkými výkupními cenami prasat. Více zde:

https://trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,28091158,agrounia-ma-dosc-pis-rolnicy-zablokowali-droge-do-starogardu.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pomo%C5%99sk%C3%A9_vojvodstv%C3%AD

 

28. ledna ve východoněmeckém Schwerinu demonstrovali zemědělci ze spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko. Podpořili je zemědělci i z jiných spolkových zemí, např. ze Šlesvicka Holštýnska a z Dolního Saska. Zemědělci v traktorech projížděli v osm kilometrů dlouhé koloně. Předmětem jejich protestu jsou neuspokojivé podmínky pro podnikání v zemědělství - záplava státních požadavků, přemíra byrokracie, nejrůznějších regulací a sankcí. Chtějí na veřejnosti vyslovit nesouhlas s návrhem nařízení o hnojivech a také upozornit na těžkou situaci chovatelů prasat. Podnikatelská situace u chovatelů prasat byla na demonstraci označena jako katastrofální. Zdroje:

https://www.agrarheute.com/politik/demo-trecker-korso-gegen-duengeverordnung-schwerin-angekuendigt-589647

https://www.agrarheute.com/politik/landwirte-protestieren-schwerin-gegen-verschaerfte-duengeverordnung-589802

https://www.topagrar.com/management-und-politik/news/bauerndemo-in-schwerin-landwirte-protestieren-gegen-landesduengeverordnung-12825535.html

 

Také ve Francii se letos uskutečnily protesty zemědělců a to v Bretani kvůli krizi v odvětví chovu jatečných prasat. Ministr zemědělství Francie Julien Denormandie potvrdil, že současná krize v tomto odvětví je jednou z nejvážnějších, jakou zemědělství zažilo za mnoho let. Zajímavé je, že část z francozského balíčku pomoci se bude týkat i dočasného odpuštění odvodů na sociální a zdravotní pojištění v určitém finančním objemu. Chovatelé prasat pomoc od státu dostanou - jejich ztráty v r. 2021 činily 440 mil. EUR (po přepočtu 11 mld. Kč). Zdroj:

http://www.synagri.com/synagri/act-aides-durgence-pour-la-filiere-porcine