Brusel podporuje trendy směrem k alternativním zdrojům bílkovin (mj. cvrčci i mouční červi). Evropská komise v pátek 11. února oznámila, že povolila konzumaci cvrčků domácich (Acheta domesticus) jako nových potravin na jednotném trhu EU. Zdroje:

https://euractiv.sk/section/ekonomika-a-euro/news/miesto-masa-cvrcky-eurokomisia-rozsiruje-zoznam-novych-potravin/

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R0188&from=EN

K moučným červům:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R0169&from=EN

 

Alternativní proteiny, hmyz, řasy, laboratorně vyrobené maso i sýry...Potravinářská komora České republiky spolu s Českou technologickou platformou pro potraviny reagují na současné trendy a změny v nákupním chování spotřebitelů. Obliba rostlinných produktů v Čechách údajně roste, spotřebitelé vyhledávají nejvíce alternativy mléka a mléčných výrobků, vysoká poptávka je také po rostlinných alternativách masa. To vše bylo důvodem pro vznik nové odborné Platformy pro alternativní potraviny a nápoje. K členství v platformě se v ČR přihlásilo 29 firem a organizací. Zdroj:

https://www.foodnet.cz/index.php/cs/aktuality/3221-rostlinne-nahrazky-alternativni-proteiny-hmyz-rasy-laboratorne-vyrobene-maso-a-dalsi-alternativy-vznikla-nova-odborna-platforma-pro-alternativni-potraviny-a-napoje