Brusel podporuje trendy směrem k alternativním zdrojům bílkovin (mj. cvrčci i mouční červi). Evropská komise v pátek 11. února oznámila, že povolila konzumaci cvrčků domácich (Acheta domesticus) jako nových potravin na jednotném trhu EU. Zdroje:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R0188&from=EN
K moučným červům:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R0169&from=EN
Alternativní proteiny, hmyz, řasy, laboratorně vyrobené maso i sýry...Potravinářská komora České republiky spolu s Českou technologickou platformou pro potraviny reagují na současné trendy a změny v nákupním chování spotřebitelů. Obliba rostlinných produktů v Čechách údajně roste, spotřebitelé vyhledávají nejvíce alternativy mléka a mléčných výrobků, vysoká poptávka je také po rostlinných alternativách masa. To vše bylo důvodem pro vznik nové odborné Platformy pro alternativní potraviny a nápoje. K členství v platformě se v ČR přihlásilo 29 firem a organizací. Zdroj: