Chemický průmysl se nachází na transformačním rozcestí, kde digitální a zelené revoluce přetvářejí jeho vnitřní prostředí. Jedním z pokusů o usnadnění těchto paradigmatických změn je projekt ChemSkills, zakotvený ve Strategii udržitelnosti chemických látek (CSS). Jeho cílem je vybavit odborníky v chemickém sektoru nezbytnými dovednostmi a znalostmi, aby se mohli těmto změnám účinně přizpůsobit. Zde je přehled toho, co projekt ChemSkills zahrnuje.

ChemSkills je navržen tak, aby rozvíjel dovednosti a poskytoval vzdělávací školení pro všechny úrovně vzdělání, včetně přeškolování a zdokonalování stávajícího pracovního týmu. Iniciativa je v souladu s Evropským rokem dovedností, který se zaměřuje na profesní vzdělávání, vzdělání a zlepšování kvalifikace zaměstnanců. Projekt také zaměřuje na čtyřnásobnou transformaci, kterou chemický průmysl v současné době prochází, včetně zelené a digitální transformace, cirkularity a Strategie udržitelnosti chemických látek (CSS).

Financován programem ERASMUS+, je ChemSkills ambiciózní iniciativou, která zahrnuje 33 partnerů a 2 asociované partnery z mnoha zemí po celé Evropě. Projekt oficiálně začal 1. září 2023 a je plánován na čtyři roky.

Zahajovací schůzka se konala od 13. do 15. září v Bruselu v Belgii. Skládala se z prezentací brainstormingových sezení a diskuse o budoucích krocích projektu. Zahajovací schůzka konsorcia proběhla ve vynikající a kreativní atmosféře. Projekt otevřela Emma Argutyan, generální ředitelka Evropské skupiny chemických zaměstnavatelů (ECEG). Poté Emilia Venot, projektová manažerka Evropské komise (EC), představila pohled na projekt ze strany Evropské unie.

Projekt plánuje pokrýt několik odvětví chemického průmyslu:

  • Plasty
  • Spotřebitelská chemie
  • Hnojiva
  • Guma
  • Farmaceutika
  • Petrochemie

ChemSkills identifikuje a rozvíjí zelené a digitální dovednosti, spolu s dovednostmi potřebnými pro výrobu "bezpečných a udržitelných chemických látek na míru" v těchto odvětvích. Také zmapuje stávající dovednosti a rozvine nové pracovní profily a související kvalifikace.

Účast ZSČR

Pracovní balíček (WP 7) se zaměřuje na zemědělská hnojiva a má za cíl zrekonstruovat procesy přeškolování a zdokonalování v transformaci chemického průmyslu. ZSČR, zastoupená Tomášem Gagem, je součástí tohoto významného projektu a spolupracuje s dalšími klíčovými partnery, včetně Evropské organizace pozemkových vlastníků (ELO) – leaderem pracovního balíčku, AgriLand Nord a Asociace pro inovativní zemědělství (AIF).

Zemědělský svaz České republiky (ZSČR) je rád, že může být aktivní součástí této iniciativy.