Poslanci se příští týden sejdou kvůli zákonům končící vlády, které mají reagovat na vysoké ceny energií. O svolání mimořádné schůze požádalo hnutí ANO. Navrhuje např. osvobodit od DPH příští rok ceny elektřiny a plynu nebo poskytnout příspěvek až 1500 korun ročně. Budoucí vládní pětikoalice ale oponuje, že takové návrhy rostoucí ceny elektřiny dlouhodobě nevyřeší. Zdroj:

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3410696-poslanci-ano-chteji-schuzi-snemovny-k-cenam-energii-podle-nove-vlady-ale-navrhy-ceny

 

Nejenže jsou vyšší ceny energií, ale začíná být i jejich nedostatek. Evropští politikové se snaží přijít na řešení energetické krize. Evropským zemím hrozí, že v případě tuhé zimy nebude dostatek energie. Pokud se nedostatek energie prohloubí, mohou evropské vlády přistoupit k omezení prodeje zemního plynu a elektřiny do jiných regionů, což by mohlo vést k vzájemnému zastavení dodávek a vyvolalo politickou a hospodářskou krizi. V článku se uvádí příklad Norska (vyváží hodně elektřiny), kde se cena elektřiny meziročně zvýšila 7 krát. Zdroj:

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/energeticka-krize-evropa-pozastaveni-vyvoz.A211022_161812_ekonomika_kou

 

K příkladu Norska: Na severu letos bylo mimořádně teplo i sucho, a tak není dost vody. Ukázalo se, že ani vodní elektrárny, jako jeden z obnovitelných energetických zdrojů, není 100% spolehlivý: problémem jsou nenaplněné kapacity přehrad, které jsou nyní v Norsku nejnižší za více než deset let. Zdroj:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/cena-elektriny-jeste-vyskoci-norum-dochazi-voda-v-baterii-evropy-176213