Poptávka po uhllí se zvyšuje v Evropě i v Číně. Může to ohrozit ambiciózní cíle? Když Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC) vydal v srpnu svou nepříliš povzbuzující zprávu o stavu klimatu, generální tajemník OSN António Guterres prohlásil, že „musí být umíráčkem pro uhlí a další fosilní paliva dřív, než stihnou zničit náš svět“. Jenže svět se závislosti na uhlí zatím zbavit nedokáže. Hlavním hnacím motorem znovu rostoucí spotřeby je Čína, hlad po uhlí ale pozorujeme i v Evropě, všímá si belgický deník De Standaard. Zdroj:

https://plus.rozhlas.cz/doba-uhelna-nepatri-minulosti-hlad-po-uhli-roste-v-cine-i-v-evrope-muze-ohrozit-8568121

 

Uhelná komise má u nás připravit také dřívější scénáře konce uhlí, než je navržený rok 2038. Rozhodla o tom Vláda ČR. Podklady má dostat do konce roku 2021, tedy až po volbách. O datu definitivního útlumu uhelné energetiky zatím není rozhodnuto - kabinet pouze vzal na vědomí doporučený rok 2038. Věc není jednoduchá: Ministři nejsou ve shodě, přičemž Evropská unie nejen v enrgetice prosazuje velmi ambiciózní klimatické cíle. Více zde:

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3316673-vlada-vzala-na-vedomi-konec-uhli-v-roce-2038-termin-jeste-ale-finalne-neschvalila