Pšenice je klíčovou potravinou pro miliardy lidí na světě a je pěstována na 200 milionech hektarů zemědělské půdy. Byla po dlouhou dobu v porovnání s jinými plodinami opomíjena v oblasti biotechnologií. To přestává platit a to i kvůli brazilské GMO odrůdě pšenice HB4, která je odolná vůči suchu. Poprvé byla GMO pšenice k pěstování a ke konzumaci schválena v r. 2020 v Argentině (Argentina i Brazílie patří mezi velké světové agrární producenty a exportéry).Zdroj:

https://www.bezpecnostpotravin.cz/brazilie-schvaluje-psenici-hb4%C2%AE-tolerantni-vuci-suchu.aspx

 

Argentina se stala první zemí světa, která povolila pěstování a konzumaci geneticky modifikované pšenice. Zdroj:

https://www.bezpecnostpotravin.cz/argentina-se-stala-prvni-zemi-ktera-povolila-gm-psenici.aspx