Budoucnost jaderné energetiky v Evropě je doposud nejasná. Poté, co některé země jaderné reaktory zavírají, jiné se vracejí k jejich stavbě. Podle šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové mohou evropský postoj k jádru ovlivnit i aktuální vysoké ceny energií. Varovala také před evropským „blackoutem“. Zdroj:

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/dana-drabova-rozstrel-statni-urad-pro-jadernou bezpecnost.A211111_105324_ekonomika_kou?zdroj=vybava_idnes

 

Německo, Rakousko, Dánsko, Portugalsko a Lucembursko společně apelují na Evropskou komisi, aby nebezpečnou jadernou energii vůbec nezahrnovala do nových pravidel pro financování zelených obnovitelných energetických zdrojů. Např. rakouská ministryně energetiky na klimatické konferenci COP26 výslovně před nebezpečným jádrem varovala. Jak již bylo uvedeno, proti jádru soustavně vystupuje i německá ministryně energetiky; tato problematika je v politické sféře SRN velmi citlivá a Německo svůj původní záměr v r. 2022 jadernou energetiku zrušit doposud nepřehodnotilo. Další informace jsou zde:

https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/five-eu-countries-form-anti-nuclear-alliance-at-cop26/