Případné zastropování přímých plateb by v České republice poškodilo více než 250 tisíc majitelů podílů právnických osob v zemědělství. Vyplývá to z průzkumu struktury vlastnictví zemědělských podniků, které v polovině března realizoval Zemědělský svaz ČR.

Podle tohoto průzkumu jsou vlastníky právnických osob průměrně 172 osoby při průměrné velikosti 1666 hektarů. Na jednoho vlastníka tak připadá necelých deset hektarů zemědělské půdy. „Případné zastropování, tak významně poškodí drobné majitele zemědělských pozemků, kteří se z různých důvodů rozhodli sdružit svůj drobný majetek a hospodařit společně“ prohlásil předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. „Místo toho, abychom byli rádi, že se tito drobní vlastníci rozhodli posílit spojením svou konkurenceschopnost, a schopnost investovat do nových technologií, hrozíme jim, že je za to potrestáme.“ dodal.

Kromě přímých vlastníků zemědělských podniků může dojít i k poškození dalších majitelů zemědělských pozemků, kterých jsou více než tři miliony. V současné době průměrná výše pachtu u sledovaného vzorku 356 podnikatelských subjektů dosáhla 3190 Kč/ha. „Při absenci podpory prostřednictvím přímých plateb může dojít k tlaku na  snížení této úhrady,“ varuje Martin Pýcha. Podle jiného průzkumu realizovaného ZSČR před rokem právnické osoby podnikající v zemědělství užívají na základě pachtovních smluv 80 % své výměry. Ovšem od vlastních majitelů mají propachtováno 30 % výměry. Pozemky propachtované od majitelů pozemků, kteří v podnicích právnických osob nehospodaří, tak tvoří přibližně polovinu výměry. To odpovídá průměru EU.

Šetření struktury vlastnictví se zúčastnilo 356 subjektů, které hospodaří na 593 tisících hektarů zemědělské půdy.