Chaotická, nezákonná... Takovými přízvisky častují někteří experti na ústavní právo nová opatření ministerstva zdravotnictví proti šíření koronaviru. Podle nich čerstvě zavedená pravidla nepodléhají pandemickému zákonu. Odborník na zdravotnickou legislativu Ondřej Dostál kvůli tomu plánuje nařízení napadnout u soudu. „Už jsem zaslal předžalobní výzvu,“ řekl pro iROZHLAS.cz. A není jediný. Resort zdravotnictví má za to, že případné soudní spory ustojí. Zpráva z webu iROZHLAS.cz je v plném znění zde:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ministerstvo-zdravotnictvi-opatreni-setkavani-nezakonne-soud-arenberger-dostal_2104140500_kno

 

Ministerstvo zdravotnictví může s opatřením, kterým omezuje setkávání více než dvou lidí, narazit u soudu. Podle některých právníků překročilo pravomoci, které mu dává pandemický zákon. Na opatření se proto očekávají žaloby. Zpráva z webu Novinky.cz je v plném znění zde:

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/zakaz-setkavani-vice-nez-dvou-lidi-ministerstvo-prekrocilo-sve-pravomoce-tvrdi-pravnici-40356944

 

Ministr zdravotnictví je přesvědčený, že opatření, kterými omezuje setkávání lidí, jsou právně v pořádku. „Určitě nemáme důvod obávat se soudních sporů,“ prohlásil Petr Arenberger (za ANO) ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Mj. uvedl, že hodlá naslouchat odborníkům. Další zpráva z webu iROZHLAS.cz je zde:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/petr-arenberger-ministr-zdravotnictvi-rozhovor-radiozurnal_2104132059_ada

 

Policie nebude kontrolovat ani vymáhat, aby se lidé na veřejnosti pohybovali maximálně ve dvojicích. Podle pandemického zákona jí to nepřísluší, uvedla 13.4. večer na Twitteru. Další zpráva z webu Novinky.cz je zde:

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/policie-shlukovani-lidi-resit-nebudeme-neprislusi-nam-to-40356910