Také Slovensko se potýká s rostoucími cenami energií a s nedostatkem surovin. Představitelé Slovenské obchodní a průmyslové komory konstatovali, že když krachnou velké výrobní podniky, Slovensko v žádném případě nedosáhne predikovaný ekonomický růst, který má být o 3,5%. Mezi uvedenými velkými podniky je i Duslo Šala, výrobce průmyslových hnojiv. Zdroj:

https://www.ta3.com/clanok/215064/zdrazovanie-energii-je-problem-aj-pre-velke-firmy-niektorym-hrozi-zatvaranie

Duslo Šala je další velký podnik na Slovensku, který omezuje výrobu kvůli vysokým a likvidačním cenám energií, má miliónové ztráty, ponechává ve výrobě nezbytné minimum, když se situace nezlepší, továrna zavře, zaměstanci se pošlou domů a vyčká se na příznivější ceny. Krátké video (bez reklam) je o tom na webu televize TA3 zde:

https://www.ta3.com/clanok/214782/prudko-rastuce-ceny-energii-posobia-likvidacne-vyrobu-obmedzilo-aj-duslo-sala

Další informace o rapidním snížení produkce jsou zde:

https://polnoinfo.sk/rapidne-znizenie-vyroby-mocoviny-v-duslo-sala-su-najvacsi-vyrobca-adblue-v-europe/

 

Podobné problémy jsou i v Německu: Producenti agrochemie před pár dny upozornili, že prudce se zvyšující ceny energií (hlavně zemního plynu) jim neumožňují ziskovou produkci a že tudíž přistoupí k omezování výroby. K  uzávěrám přistoupily i závody známé firmy BASF v SRN i v Nizozemí. Další informace jsou v plném znění na stránkách Agrarheute zde:

https://www.agrarheute.com/management/agribusiness/energiekrise-agrarchemie-duengerindustrie-schlagen-alarm-585920

https://www.agrarheute.com/markt/duengemittel/basf-drosselt-duengerproduktion-europa-duengerpreise-explodieren-585860