Tento článek bude průběžně aktualizován. V příloze naleznete užitečné dokumenty. 

 

Co když je antigenní test pozitivní a konfirmační PCR negativní?

PCR má větší sílu, zaměstnanec se vrací na pracoviště. 


Můžeme testovat zaměstnance, který měl covid a od prvního pozitivního testu uběhlo méně než 90 dní, když má rýmu? 

Ano. Pokud má jakékoliv příznaky, tak vypadává z výjimky pro ty, kteří měli covid, a testovat ho musíte. Příspěvek od pojišťovny by v tomto případě neměl být problém, jelikož takový zaměstnanec spadá mezi ty, které musíte povinně testovat.


Když musíme povinně testovat, musíme testovat členy představenstva? A počítají se do celkového počtu zaměstnanců?

Členové představé představenstva se započítávají do celkového počtu zaměstnanců rozhodného pro vznik povinnosti testovat tehdy, pokud je máte nahlášené na ČSSZ. 

Testovat se musí pouze tehdy, pokud jdou na pracoviště vykonávat svou práci. Pokud například představenstvo zasedá jednou do měsíce a v mezičase do firmy nepřijdou, tak stačí, když se otestují před zasedáním, nemusí se testovat v sedmidenních cyklech. Pokud se zasedání orgánu účastní méně než 10 osob, musí mít test, který není starší než 7 dní. Pokud se účastní 10 a více, musí mít test, který není starší než 3 dny, respirátor a rozestupy. 

Pokud se člen přestavenstva testuje v jiném zaměstnání, může se pokázat negativním testem z tohoto zaměstnání (pokud není starší než 7/3 dní). Nemusíte provádět další test.

 

Jak prokázat, že zaměstnanec měl COVID?

To, že zaměstnanec byl poztivní na COVID 19 a od prvního pozitivního testu neuběhlo ještě 90 dní musí pro účely testování zaměstnanců musí být laboratorně prokázáno. Pokud zaměstnanec na testy nešel, tak nemá laboratoně potvrzené, že měl COVID a nevztahuje se na něj výjimka. Pokud na testy šel, existuje laboratorní prokázání pozitivity. Mimořádné opatření neukládá zaměstnavateli, jaký důkaz může akceptovat. Bude to ale zaměstnavatel, kdo si bude muset obhájit, že zaměstnanec spadá do výjimky. Domníváme se, že není možné toto prokazovat čestným prohlážením. Ano, kontrolní orgán si může pozitivitu potvrdit v databázi hygineické stanice. Ale zaměstnavatel musí mít jistotu, musí se mít o co opřít. Zaměstnanec by se mu tedy měl prokázat buď potvrzením obvodního lékaře, nebo zprávou hygienické stanice nebo laboratoře, která provedla test. Jak jsme zjistili, jednotlivé laboratoře o pozitivitě informují různě. Někomu přijde sms zpráva s odkazem na stažení potvrzení o výsledku, někomu takový odkaz přijde do mailu, někomu do mailu přijde rovnou příloha a někomu nepřijde ani odkaz ani příloha. Pokud potvrzení nemá, měl by kontaktovat svého lékaře. Je to na zaměstnanci, aby si potvrzení obstaral.