Podle předsedy Slovenského svazu prvovýrobců mléka Alexandra Pastorka sa chov dojnic na Slovensku nevyplatí. Každý rok tam skončí 20 chovů, takže za cca 15 let chovy vymizí. Mj. v rozhovoru pro slovenskou verzi Euractivu uvedl: "Za ostatných 30 rokov si nepamätám ani jeden rok, čo by rastlinná výroba bola stratová, kdežto v živočíšnej boli takmer všetky". Zdroj:

https://euractiv.sk/section/ekonomika-a-euro/interview/sef-chovatelov-mliekoveho-dobytka-kazdy-rok-skonci-20-chovov-za-15-rokov-nezostane-ziadny/

Před pár lety na Slovensku bývala vyšší cena mléka než u nás, ale už tomu tak není. Výkupní cena syrového mléka na Slovensku za leden až listopad 2023 po přepočtu činila 10,89 Kč/l, čímž se řadí k těm nejnižším v EU. Vlna protestů slovenských chovatelů dojnic proběhla už v létě 2022. Zavolali televizi a ukázali prázdné stáje s tím, že se jim neplatí mléko vyrábět. Nejnižší ceny mléka (pod 0,400 EUR/kg) byly v EU v listopadu 2023 ve třech zemích: v Lotyšsku to po přepočtu bylo 9,14 Kč/l, ve Švédsku 9,86 Kč/l a na Slovensku 9,90 Kč/l.