„Celosvětová omezení související s bojem proti nákaze COVID-19 komplikují už tak složitý život českým firmám. Proto na MZV spouštíme novou bezplatnou službu, která pomůže českým firmám třeba s vízy i tam, kde země aktuálně potřebné dokumenty nevydávají, pomůže s výjimkami z povinné karantény při obchodních cestách do zahraničí nebo naopak s přicestováním klíčového partnera ze země, odkud to není v současné situaci standardně do ČR možné,“ okomentoval novinku ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Nově nabízená pomoc vychází z deseti modelových situací:

1. Zástupce české firmy se má účastnit důležité schůzky v zahraničí, ale z důvodu COVID-19 by musel po příjezdu do země nastoupit karanténu s rizikem ohrožení účasti na obchodním jednání.

2. Zástupce české firmy potřebuje odcestovat do zahraničí z důvodu instalace zakázky – jde o vysoce specializovanou práci nebo servis probíhajících zakázek, o založení firmy, uzavření kontraktu či vyhodnocení investičního záměru. Přijímající země odmítá vydat vstupní vízum a umožnit specialistům vstoupit do země.

3. Zástupce české firmy musí odcestovat do zahraničí na důležité obchodní jednání. Cílová země je pro občany Schengenského prostoru (tedy i ČR) uzavřena, v běžném režimu přitom platí bezvízový styk.

4. Česká firma potřebuje, aby do ČR naléhavě přicestoval její klíčový partner ze „třetí země“, potřebuje tedy obratem na zastupitelském úřadu ČR v dané zemi požádat o schengenské „business“ vízum.

5. Česká firma hodlá zaměstnat studenta ze „třetí země“ po skončení jeho vysokoškolského studia v ČR.

6. Cizinci (zaměstnanci české společnosti) projíždějící přes další země směrem do ČR se ocitli v nesnázích z důvodu omezování cestování.

7. Zástupce zahraniční firmy ze země EU potřebuje odcestovat do ČR na důležité obchodní jednání. Do ČR je ale omezen vstup cizinců.

8. Česká firma hledá nové zaměstnance v zahraničí např. skrze vládní program cílené ekonomické migrace, na zaměstnanecké karty, modré karty či zácvik nebo firma hledající sezónní pracovníky.

9. Zástupce české firmy ztratil cestovní pas s platným vízem v zahraničí či byl během pobytu okraden a byl mu odcizen cestovní doklad s pobytovým oprávněním v dané zemi.

10. Zástupce české firmy nestihl odcestovat ze zahraničí zpět do ČR, nyní mu končí platnost víza/pobytového oprávnění, letecké spoje z dané země do Evropy buď nejsou, nebo jsou zásadně omezeny.

„Pro každou z modelových situací máme připraveno možné řešení. Například může jít o pomoc formou intervence na velvyslanectví či konzulátu dané země. Dotazy a žádosti o pomoc mohou podnikatelé zasílat na e-mail obchodnicesty@mzv.cz. Žádost by měla obsahovat také kontakt, aby se s dotyčným mohli moji kolegové zpětně spojit. Standardně by to měli udělat do 12 hodin od chvíle, kdy dotaz obdržíme,“ dodal šéf české diplomacie.

 

 

Autor a zdroj:

https://www.mzv.cz/jnp/cz/udalosti_a_media/tiskove_zpravy/x2020_10_21_mzv_nove_pomuze_firmam_s_obchodnimi.html