ČR otevřela 26. května hraniční přechody s Rakouskem a Německem. Přejít by se mělo ze stálých kontrol na kontroly namátkové, policie bude působit dál od hranic. I další státy začínají rozvolňovat opatření na hranicích. Vyzývají ale potenciální cestující k obezřetnosti a doporučují vyjíždět jen v nejnutnějších případech. Zpráva z ČT24 je v plném znění zde:

https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/koronavirus/3102341-prehledne-nezustante-na-hranici-jake-staty-se-oteviraji-a-ktere-cizince

 

Češi a Slováci budou mít od středy možnost cestovat mezi zeměmi bez nutnosti testů na covid-19 a bez karantény, na Twitteru to v pondělí uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Podmínkou je návrat do 48 hodin. Zpráva z Novinek.cz je v plném znění zde:

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/cestovat-na-slovensko-a-zpatky-bude-mozne-bez-testu-oznamil-babis-40325323

 

Občané Evropské unie a cizinci, kteří mají přiznané postavení dlouhodobě pobývajícího rezidenta v jiném členském státě EU, nově budou moci od úterý maximálně na dobu 72 hodin vstoupit na území České republiky. Musejí ale mít negativní test na koronavirus a přicestovat za účelem ekonomické činnosti nebo návštěvy osob, ke které mají prokazatelnou rodinnou vazbu včetně trvalého partnerského vztahu. Musejí také zároveň doložit adresu, na které se budou zdržovat. Na včerejší tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Více zde:

https://www.euroskop.cz/8952/35080/clanek/obcane-eu-mohou-od-utery-do-cr-na-72-hodin-za-praci-a-rodinou/