Rychlé zvyšování energií v těchto dnech mimo jiné vedlo k tomu, že zasedli ministři energetiky z členských zemí EU k jednání o stoupajících cenách napříč evropskými zeměmi. Např. ve Španělsku se ceny elektrické energie zvýšily více jak 3 krát. Situace došla tak daleko, že některé vlády připravují kvůli tomu opatření. Při té příležitosti rakouský ministr klimatu a energetiky zdůraznil, že abychom byli odolnější vůči kolísání cen energií, musíme urychlit přechod k obnovitelným energetickým zdrojům. Další informace jsou zde:

https://www.euractiv.com/section/energy/news/eu-energy-ministers-meet-to-discuss-power-price-surge/

 

Dle jednoho z nejvyšších unijních představitelů F. Timmermanse, jehož úkolem je řešit v EU změnu klimatu, musí unie rychleji odstoupit od fosilních paliv a urychlovat přechod na zelenou obnovitelnou energii. Uvedl to před týdnem v reakci na to, že velkoobchodní ceny elektřiny v Evropě letos zdvojnásobily. Zdroj:

https://www.euractiv.com/section/electricity/news/record-high-power-prices-make-case-for-faster-green-transition-eu-says/

 

Ministři energetiky Evropské unie jednali neformálně ve Slovinsku o prudkém zvýšení velkoobchodních cen energií. Od loňska se téměř ztrojnásobily. Itálie a Řecko zvažují dotace pro nejzranitelnější spotřebitele, Španělsko už opatření přijalo. Potíže má i Velká Británie stojící mimo EU. Zdroj:

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3374168-spanelsko-bude-dotovat-ceny-energii-pro-zranitelne-odberatele-opatreni-zvazuji-i