SVS oznámila, že letošní třinácté ohnisko  vysoko infekční ptačí chřipky subtypu H5N1 bylo potvrzeno v malochovu v Souměři na Tachovsku v Plzeňském kraji. Předchozí dvanácté ohnisko ptačí chřipky bylo rovněž v malochovu a to na Českobudějovicku. Z 13 ohnisek v ČR během roku 2023 byly 4 ve velkochovech. Vedle ohnisek v chovech má ČR letos 3 případy u volně žijících ptáků. Více k tomu na webu SVS zde:

https://www.svscr.cz/ptaci-chripka-2022/

ČR byla od 16. května 2022 oficiálně prostá ptačí chřipky, ale to skončilo: V ČR bylo po více jak 7 měsících potvrzeno 1. prosince 2022 další ohnisko ptačí chřipky a to ve velkochovu kachen na výkrm na Jindřichohradecku v Jihočeském kraji. Zdrojem nákazy jsou volně žijící ptáci. Zdroj:

https://www.svscr.cz/do-cr-se-vratila-ptaci-chripka-nove-ohnisko-je-na-jindrichohradecku/

Ohnisek ptačí chřipky v ČR bude v příštích týdnech přibývat. Právu to řekl 16. ledna ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Rozhovor s ním je v plném znění zde:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-reditel-statni-veterinarni-spravy-ptaci-chripka-se-bude-sirit-dal-40419930

Po několika měsících klidu je také na Slovensku ptačí chřipka znovu. Národní referenční laboratoř pro ptačí chřipku ve Zvolenu 17. ledna oznámila ohnisko  ptačí chřipky H5N1 (v malochovu drůbeže v okresu Prešov). Dle slovenských veterinářů nyní kmeny H5N1 v Evropě cirkulují. 31. ledna byla potvrzena vysoce infekční ptačí chřipka subtypu H5N1 ve velkochovu drůbeže (téměř 6 000 kusů) na okrese Galanta. 2. února tam proběhne likvidace celého chovu. 31. ledna byla potvrzena vysoce infekční ptačí chřipka subtypu H5N1 také v malochovu drůbeže na okrese Levice. 31. ledna byla chřipka potvrzena i u volně žijících ptáků na okrese Košice. K 1. únoru má Slovensko 3 případy v chovech, 4 u volně žijících ptáků a 1 u ptáků chovaných v zajetí (ZOO Bratislava). Zdroje:

https://www.svps.sk/zvierata/vyskyt-ai-2023-02-01.asp

https://www.ta3.com/clanok/257853/veterinari-potvrdili-nove-ohniska-vtacej-chripky-zasiahnutych-je-viacero-lokalit

Ptačí chřipka se šíří nejen v členských zemích unie, ale i v USA (z padesáti států je zasaženo 47) a ve Velké Británii. Jak uvedl bruselský úřad EFSA, v nejbližší době je konec šíření nepravděpodobný. Během prosince 2022 bylo v ČR potvrzeno 10 ohnisek v chovech (včetně toho nejrozsáhlejšího na Tachovsku). SVS v tiskové zprávě ze dne 4. ledna 2023 nákazovou situaci označila za vážnou. Zdroj:

https://www.svscr.cz/kvuli-sireni-ptaci-chripky-se-v-brodu-nad-tichou-utrati-cely-chov-nosnic/

Ve velkochovu nosnic společnosti Česká drůbež s. r. o. v obci Brod nad Tichou na Tachovsku v Plzeňském kraji byla zjištěna ptačí chřipka. Dne 30.12.2022 Státní veterinární ústav potvrdil vysokoinfekční ptačí chřipku subtypu H5N1. Jde o největší ohnisko v České republice. Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-ptaci-chripka-se-v-brodu-nad-tichou-nasla-i-v-druhe-polovine-zasazene-haly-40418934