(Praha, 23. srpna 2019) – Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR (KZPS) razantně odmítá požadavek předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly, aby se od ledna 2020 zvýšila minimální mzda ze současných 13 350 korun na 15 tisíc hrubého měsíčně. V současné době neexistují žádná reálná ekonomická data, která by podporovala tak velký skokový růst. Dvanáctiprocentní posílení by znamenalo dvojnásobné navýšení oproti růstu průměrné mzdy. Požadavek na růst minimální mzdy o 1 650 korun v době, kdy ekonomika zpomaluje, je podle KZPS pouze laciným populistickým gestem, které nerespektuje reálný ekonomický vývoj. Adekvátní navýšení by mělo podle bleskového průzkumu v rámci KZPS mělo dosahovat přibližně 4 %, tedy zhruba 500 korun.

12% navýšení neodráží ekonomickou realitu

KZPS považuje návrh odborů zvýšit minimální mzdu na 15 tisíc korun za velmi nezodpovědný, protože navyšování by vždy mělo být v souladu s reálnými ekonomickými daty. HDP např. roste pouze o 2,9 %. „Dvanáctiprocentní navýšení, jak o něm nyní hovoří pan Štředula, by velmi razantně ohrozilo velké množství českých firem a podnikatelů. Tento krok by ve výsledku zdražil služby a zboží, a negativně ovlivnil existenci ekonomicky nejslabších občanů. Pokud bychom měli hovořit o skokovém navýšení, tak určitě ne o 12 %, ale za KZPS maximálně o 5 %,“ uvádí Jan Wiesner, prezident KZPS, a dodává: „S růstem minimální mzdy vždy roste i zaručená mzda a další dávky. Dvanáctiprocentní skok by znamenal naprosto neúměrné navýšení mzdových nákladů českých firem v době nejistoty, kdy německým firmám klesly zakázky nejvíc za šest let, a z toho důvodu očekávají výrazný pokles produkce.“

Ohrožení důležitých investic do nových technologií

Mnoho českých firem ve snaze držet krok s německými podniky se v současné době v rámci Průmyslu 4.0 snaží investovat vysoké sumy do digitalizace a výměny moderních technologií svých provozů. Nezodpovědné a populistické navýšení minimální mzdy, tak jak ho navrhují odbory, by podle KZPS mohlo výrazně ohrozit technologickou transformaci českých podniků a jejich konkurenceschopnost.

 

Kontakt:
Kamil Chalupa
kamil.chalupa@allmedia4u.cz
+420 602 865 834