V neděli 12. září se na hlavních televizních kanálech v SRN uskutečnila další předvolební debata. V poválečném období i po roce 1990 bývali zemědělci konzervativní a volili většinou konzervativní unii CDU/CSU. Nyní to v blížících se volbách může být poprvé jinak; pro CDU/CSU by mohlo hlasovat méně zemědělců, než tomu bývvalo dříve (někteří jsou doposud nerozhodnuti). Obliba strany Zelených je v SRN mezi zemědělci nízká. Zemědělci jsou prostě nespokojeni a nejvíce jim vadí nedostatek stability v podnikatelských podmínkách pro jejich podnikatelská rozhodnutí - např. zemědělec vloží peníze do výstavby stáje, ale mohou brzy přijít opatření stavbu zpochybňující. V aktuálním průzkumu 20% chovatelů prasat uvedlo, že chce do 5 let toto podnikání ukončit. Kandidát CDU/CSU Laschet zemědělcům slíbil méně byrokracie, ale zůstává otázkou, do jaké míry předvolebním slibům zemědělci uvěří. Další informace jsou zde:

https://www.agrarheute.com/politik/kanzlerkandidaten-triell-wen-waehlen-bauern-tv-dreikampf-585229

 

Výrazně ostřeji oproti první televizní debatě vystupoval v nedělní druhé diskuzi kancléřský kandidát německé konzervativní unie CDU/CSU Armin Laschet. Vymezoval se především vůči sociálnímu demokratovi (SPD) Olafu Scholzovi, výtky ale směřoval i na Annalenu Baerbockovou, která vede Zelené. Scholz je Laschetovým hlavním rivalem v souboji o kancléřské křeslo, podle aktuálních průzkumů si SPD před CDU/CSU udržuje náskok několika procentních bodů. Jak uvedlo zpravodajství ČT24, hlavním tématem byla klimatická krize. Více zde:

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3368966-laschet-se-v-druhe-nemecke-predvolebni-debate-oprel-do-scholze-ten-u-divaku-vyhral