Dnes 17. ledna v Bruselu probíhá jednání Rady pro zemědělství, na kterém francouzský ministr zemědělství J. Denormandie představí priority předsednické země pro zemědělství. Zdroj:

https://www.consilium.europa.eu/cs/meetings/agrifish/2022/01/17/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Rada+pro+zem%u011bd%u011blstv%u00ed+a%u00a0rybolov

 

Ve výkonu předsednictví v Radě se členské státy EU střídají vždy po 6 měsících. Během tohoto pololetí předsednictví Francie řídí zasedání na všech úrovních Rady a pomáhá zajistit kontinuitu činnosti EU. Radu de facto vede francouzský prezident E. Macron, kterého v tomto pololetí čeká i obhajoba prezidentského mandátu a kampaň za znovuzvolení francouzským prezidentem. E. Macron představil priority předsednictví již v prosinci: Patří mezi ně boj proti změnám klimatu, akcent na ekologickou transformaci i na postupné dosahování uhlíkové neutrality. V jiných zdrojích se uvádí, že pro sektor zemědělství a výživy má Francie proteinový plán a chce se zabývat tzv. uhlíkovým zemědělstvím (v únoru 2022 chce uspořádat k uhlíkovému zemědělství Radu ministrů). Zdroje:

https://www.euroskop.cz/8953/38270/clanek/zacalo-francouzske-predsednictvi-v-rade-eu/

https://presidence-francaise.consilium.europa.eu/en/programme/priorities/