Rakousko chce po velikonočních svátcích postupně uvolňovat přísná opatření, která přijalo v boji proti šíření koronaviru. Předběžný plán zmírnění krizových opatření v pondělí představil kancléř Sebastian Kurz, podle kterého bude ale záležet na tom, jak se lidé budou o Velikonocích chovat.

https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/kurz-chce-po-velikonocich-uvolneni-cr-dal-za-priklad-40319662

SRN chce restriktivní opatření zachovat nejméně do 19. dubna. Jaká je situace ve členských zemích EU:

https://euractiv.sk/section/spolocnost/news/slovinsko-spomina-obmedzovanie-opatreni-taliansko-hovori-o-druhej-faze-boja/

https://euractiv.cz/section/politika/news/the-capitals-vylamuji-dvere-bytu-ve-kterych-zemreli-osamoceni-lide-lici-spanelsky-hasic/

Vlády Rakouska, České republiky a Dánska vyvolaly nespokojenost Evropské unie. Důvodem je uvolňování restriktivních opatření zavedených proti šíření koronaviru a snahy zemí navrátit se do normálního stavu. Více k tomu zde:

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/eu-se-opet-hneva-na-cesko-tentokrat-za-rozvolnovani-opatreni-40319862

 

Premiéři a prezidenti zemí EU prostřednictvím videokonferencí koordinují opatření proti šíření nákazy koronavirem. V přehledu Euroskopu lze nalézt, které členské státy zavedly nouzový stav, karanténu a zakázaly vstup do země cizincům:

https://www.euroskop.cz/9007/34683/clanek/aktualni-opatreni-eu-pro-boj-s-epidemii-covid-19/ 

Ministři financí zemí Evropské unie se ani po dlouhém nočním jednání z úterka na středu v rámci Euroskupiny rozšířené o země neplatící eurem neshodli na společném plánu, jak povzbudit své ekonomiky po koronavirové krizi. Zástupcům vlád se nepodařilo najít kompromis v otázce vydání společných dluhopisů ani čerpání úvěrů z Evropského stabilizačního mechanismu. Po 16 hodinách bylo odloženo další jednání na čtvrtek 9. dubna. Více zde:

https://www.euroskop.cz/8953/34792/clanek/ministri-financi-eu-se-neshodli-na-zachrannem-planu-pro-ekonomiky/