Prosincová inflace v ČR zrychlila meziročně na 6,6%. Takový růst ČR měla naposledy v září 2008 (rok světové finanční a hospodářské krize). Průměrná míra inflace v celém loňském roce byla 3,8 procenta, což bylo více než např. v Německu. Pokračoval i výrazný meziroční růst dovozních a vývozních cen paliv a energií. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Zdroj:

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3427162-inflace-nezpomaluje-v-prosinci-byla-66-procenta-za-cely-lonsky-rok-38-procenta

 

Podle Marka Mory, viceguvernéra ČNB (který pravděpodobně je jedním z kandidátů na nového guvernéra ČNB) máme to nejhorší zdražování ještě před sebou. Rok 2022 bude dle něho rokem drahoty. Prognóza ČNB predikovala zkraje roku 2022 inflaci ve výši 7%. Podle M. Mory to může být i k 9%. V lednu obchodníci tradičně nastavují nové ceny, které se letos navýší více: "Může dojít k tomu, že přecenění bude výraznější, než bylo v minulosti. Inflace nakonec nemusí být ani 9 procent, ale můžeme se dostat až k dvouciferné inflaci, v okolí deseti procent. Vyloučit to nelze", konstatoval. Rozhovor s viceguvernérem ČNB M. Morou mj. o inflaci je v plném znění zde:

https://www.cnb.cz/cs/verejnost/servis-pro-media/autorske-clanky-rozhovory-s-predstaviteli-cnb/Inflace-se-dostane-k-10-ale-uz-na-jare-bude-lepe/

 

Meziroční růst cen v Německu v roce 2021 zrychlil na 3,1% a dostal se na nejvyšší hodnotu od roku 1993. Na základě předběžných údajů podle německé metodiky výpočtu to oznámil spolkový statistický úřad. Míra inflace v Německu je výrazně nad cílem Evropské centrální banky, která ho stanovila na dvě procenta. Zdroj:

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3424560-nemecko-hlasi-nejvyssi-inflaci-od-roku-1993

 

Inflace v eurozóně (členské země unie platící eurem) v prosinci 2021 vzrostla na 5%, což je nejvyšší hodnota od zavedení společné evropské měny euro před dvaceti lety v r. 2002. Ve svém rychlém odhadu to oznámil evropský statistický úřad Eurostat. Údaje za celou Evropskou unii odhad neobsahuje, zveřejněny budou později. Zdroj:

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3424774-inflace-v-eurozone-v-prosinci-dosahla-peti-procent-je-nejvyssi-od-zavedeni

 

Inflace v eurozóně dosáhla v prosinci r. 2021 rekordních 5 procent, vychází to z dat Eurostatu. Největší příčinou zůstávají ceny energií, které meziročně vzrostly o 26 procent. Představitelé Evropské centrální banky se obávají, že růst inflace bude v tomto roce nadále překračovat jejich odhady. Zdroj:

https://www.euroskop.cz/9008/38329/clanek/inflace-v-eurozone-dosahla-rekordniho-maxima-5-procent/

 

Míra inflace v celé Evropské unii se dostala v prosinci 2021 na 5,3 procenta. Oznámil to evropský statistický úřad Eurostat. Nejvíce k růstu cen opět přispěly energie. Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová nehodlá měnit svůj názor na inflaci, která podle ní letos postupně poklesne. Zdroj:

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3430672-inflace-v-evropske-unii-vystoupla-na-53-procenta-ecb-optimisticky-vyhled-nezmeni

 

 

Inflace ve Spojených státech amerických v prosinci r. 2021 z uvedených zemí vystoupila nejvýše a to na sedm procent. Dostala se tak nejvýše od června 1982. Ve své zprávě to ve středu uvedlo americké ministerstvo práce. Zdroj:

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/inflace-v-usa-je-nejvyse-za-poslednich-40-let-40383768