Dnes se v plénu Evropského parlamentu ve Štrasburku mj. diskutuje o závěrech klimatického summitu OSN, který probíhal tento měsíc ve skotském Glasgow. Další informace jsou zde:

https://www.europarl.europa.eu/news/cs/agenda/briefing/2021-11-22/1/cop26-poslanci-projednaji-klimatickou-dohodu-z-glasgow

https://www.euroskop.cz/8955/38065/clanek/europoslanci-proberou-summit-z-glasgow-cekaji-vystoupeni-cichanouske/

 

Lze si povšimnout, že v poslední době je věnována problematice klimatu maximální pozornost a to větší než celé řadě problematik jiných. Např. italský ministr pro ekologický přechod Roberto Cingolani v září 2021 během svého projevu obhajoval tvrzení, že také agroekologický přechod musí být udržitelný, aby se nám nestalo, že neumřeme znečištěním, ale hladem "we do not die of pollution but of starvation". Další informace jsou zde:

https://www.euractiv.com/section/politics/short_news/italian-minister-environmental-activists-worse-than-climate-crisis/

 

 

200 zemí světa chce zastavit globální oteplování před překročením kritické meze. Vyplývá to z dohody, kterou schválili v Glasgow. Závěrečný dokument klimatické konference OSN poprvé obsahuje explicitní zmínku o útlumu spalování fosilních paliv, které jsou hlavním zdrojem emisí skleníkových plynů. Výběr vědeckého redaktora Českého rozhlasu z podstatného dění na COP26 je zde:

https://plus.rozhlas.cz/klimatolog-tolasz-snizovani-emisi-melo-byt-rychlejsi-ale-budme-radi-alespon-za-8624536