Evropský parlament na plenárním zasedání dne 20. ledna většinou hlasů přijal vlastní pozici k ochraně hospodářských zvířat během přepravy a k vyššímu welfare. EP vyzval Komisi, aby posílila vazbu vyšších plateb zemědělcům na vyšší stupeň welfare zvířat. Podrobnější informace v češtině a také v angličtině k tomu jsou zde:

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2022-0015_CS.html

https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/european-parliament-calls-for-better-animal-protection-during-transport/

 

Podmínky se letos budou zpřísňovat i v Německu, kde do konce roku plánují zavést povinné označování welfare hospodářských zvířat. Zdroj:

https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/german-agri-minister-to-introduce-mandatory-animal-welfare-label/

 

Berlín se netají s tím, že chce v péči o ozeleňování aj. Brusel ještě předstihnout: Zelení ministři v SRN (Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo životního prostředí) prosazují vyšší ochranu klimatu, přírody, hospodářských zvířat apod. Ve společném vystoupení v lednu 2022 uznali, že reforma SZP v tomto smyslu podniká "první opatrné kroky", ale ve svém úsilí nezachází dostatečně daleko. Zdroj:

https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/german-ministers-to-push-for-end-of-agri-subsidies-in-brussels/

 

Nová německá vláda bude (mimo jiné) usilovat o silnou a suverénní Evropskou unii a její přechod ke klimaticky odpovědnému hospodářství. Po jednání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou to v prosinci 2021 prohlásil německý kancléř Olaf Scholz. Šéfka Komise U. Leyenová ocenila pokračování proevropského přístupu Berlína a označila Německo za příklad pro ekologickou transformaci unie. Více zde:

https://www.euroskop.cz/8953/38174/clanek/scholz-nemecko-citi-odpovednost-za-silnou-eu/