Zemědělský svaz ČR oslovil střední zemědělské školy a dobrovolníky z veřejnosti s výzvou k zapojení pomoci zajištění zemědělské výroby v souvislosti s opatřeními ohledně nemoci COVID-19 pro případ, že se podnik dostane do svízelné situace z důvodu nedostatku pracovníků.  Dobrovolníci a studenti se hlásí přes kontaktní formulář na webových stránkách Zemědělského svazu ČR (www.zscr.cz/koronavirus) v sekci poptávka práce – seznam žádostí. Sledujte naše webové stránky a v případě, že naleznete vhodného uchazeče z vašeho regionu, kontaktujte Soňu Jelínkovou na e-mailu jelinkova@zscr.cz, tel: 604 818 093. Budou vám předány kontaktní údaje a podrobnosti ohledně konkrétního pracovníka.  

Modelová situace: Vaši zaměstnanci jsou v pracovní neschopnosti nebo na tzv. „ošetřovačce“ a Vy máte málo lidí do provozu. Navštívíte naše stránky www.zscr.cz/koronavirus a podíváte se na poptávku práce, jestli se nabízí někdo ve Vašem regionu. Dva uchazeči vyhovují. Kontaktujete Soňu Jelínkovou, která vás zprostředkuje spojení s uchazeči. Potřebujete celkem tři lidi, takže si prostřednictvím našich stránek napíšete nabídku práce. Kolegyně Jelínková Vás následně s případným novým uchazečem propojí.

S uchazeči se dohodnete a uzavřete například Dohodu o provedení práce (vzor v příloze). Uchazeč nemá zdravotní průkaz. Nevadí, necháte ho podepsat Čestné prohlášení, které v současnosti zdravotní průkaz (i vstupní prohlídku) nahrazuje. Pokud je uchazeči méně než 18 let, čtěte zde.