Němečtí voliči od nedělního večera 26.9. vědí, že volby do jejich parlamentu dopadly těsně a že označit jednoznačného vítěze není možné. Poslední průzkumy zveřejněné před hlasováním ukazovaly, že rozdíly mezi prvními sociálními demokraty a druhými křesťanskými demokraty se pohybují v rámci statistické chyby. Třetí byli Zelení. Jak se v článku uvádí, potenciálním jablkem sváru se mohou stát přísné klimatické ambice Zelených (pokud se dostanou do vlády) - dle nich k zeleným obnovitelným energetickým zdrojům nepatří jaderné elektrárny. Více zde:

https://www.irozhlas.cz/komentare/cesko-nemecke-vztahy-jaderna-energie-robert-schuster-volby-komntar_2109270948_svi

 

Éra stability a pokračování současné německé hospodářské politiky skončila. Přestože se očekává, že kvůli těsným volebním výsledkům bude stávající kancléřka ve vedení země možná až do Vánoc, je jasné, že přišla změna. Otázkou je, nakolik bude příznivá pro českou ekonomiku, která je na německou velmi úzce navázána. Jak říkají ekonomové, když německý obr kýchne, ČR úpí vysokou horečkou. Už teď je pravděpodobné, že všechny potenciálně reálné koalice budou zahrnovat Zelené. Další informace z Českého rozhlasu jsou zde:

https://plus.rozhlas.cz/julie-hrstkova-zelena-nadeje-z-nemecka-pro-ceske-klimaskeptiky-8585086

 

 

Ačkoliv se Německo za vlády Angely Merkelové už v roce 2011 rozhodlo, že do konce roku 2022 uzavře v zemi všechny jaderné elektrárny, nakonec k tomu dojít vůbec nemusí. Hlasy, které volají po prodloužení jejich provozu, v Německu  sílí. Zdroj:

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/jaderna-energetika-nemecko-energie-elektrina-zdrazovani.A210927_110136_eko-zahranicni_jla