ČEPS (Česká energetická přenosová soustava) u nás zajišťuje provoz elektroenergetické přenosové soustavy. Příliš rychlý odklon od uhelných zdrojů může podle studie ČEPS udělat více škody než užitku. Pokud se nepostaví dostatek náhradních zdrojů, nejspíše plynových elektráren, bude Česká republika od roku 2025 muset dovážet elektřinu. Zdroj:

https://ekonomickydenik.cz/zavislost-na-dovozu-i-hodiny-bez-proudu-ceps-varuje-pred-rychlym-koncem-uhelne-energetiky/

 

Zelení ideologové tlačí na zavádění obnovitelných zdrojů energie, avšak které nenabízejí stabilitu dodávek elektřiny. Nejen pro ČR je klíčové jádro. Přesto vlády nebyly schopny dostavět Dukovany a Temelín. O tom, jak zajistit energetickou soběstačnost  ČR a zabránit potenciálním blackoutům, hovoří jaderný fyzik Jaroslav Novák. „Uhlí se nesmíme vzdát. Společnost neví, jaký katastrofický scénář může nastat,“ varuje.  Více zde:

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Jaderny-fyzik-Nikdo-v-Evrope-nevi-co-je-blackout-Az-to-zjisti-bude-to-naprosta-katastrofa-689228

 

V roce 2050 má EU dosáhnout klimatické neutrality, proto se členské státy odkloňují od uhlí směrem k využívání obnovitelných energetických zdrojů. V ČR má být konec uhlí v r. 2033. Jak je to v jednotlivých členských zemích Evropské unie je zde:

https://euractiv.cz/section/energetika/infographic/infografika-konec-uhli-v-evrope/

 

Česká energetika stojí na křižovatce. Vláda řeší, jak se postavit k obnovitelným zdrojům, plynu, uhlí i jádru. Hraje se o obrovské peníze i o potenciální energetickou chudobu. Energetickou koncepci v ČR řeší náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák (Piráti). Více zde:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-konec-uhli-v-cesku-v-roce-2033-jen-bude-li-za-nej-nahrada-rika-vlada-188213

 

V programovém prohlášení vlády se mezi konkrétními cíli objevuje mimo jiné i odklon od uhlí. Stihnout ho chce kabinet Petra Fialy do roku 2033. Opozice si ale myslí, že takový plán nelze stihnout. Zdroj:

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3427302-vlada-chce-do-roku-2033-prosadit-odklon-od-uhli-podle-opozice-neni-realne

 

"Bude větší frekvence názvu energetická chudoba a přijde s ní i potravinová chudoba," konstatoval v rozhovoru pro seznamzpravy.cz šéf Madety Milan Teplý. Zdroj:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-myslel-jsem-ze-zdechnu-sef-madety-o-ockovani-a-svete-po-covidu-186536#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.web.nexttoart&dop_req_id=J8zrQenMkaS-202201251450&dop_id=186536