Ministrem zemědělství v SRN bude Cem Özdemir, který spolkové ministerstvo povede se třemi státními tajemníky. Je z politické strany Zelených a představitelé této strany vysoce hodnotí např. jeho komunikační dovednosti, což bude v tomto odvětví zvláště potřeba. Cem Özdemir se stane historicky prvním ministrem ve vládě SRN, který pochází z rodiny tureckého přistěhovalce. Jeho otec byl před odchodem do SRN v Turecku farmářem. Cem Özdemir sdělil, že ho zajímají hlavně lidi a farmy, kde se denně vyrábějí vysoce kvalitní potraviny. Nezajímají ho "průmyslové velkochovy prodávající zvířata jako levné zboží". Chce se ze své pozice zasazovat o lepší podmínky v chovech hospodářských zvířat, o lepší podmínky při dopravě hospodářských zvířat a o přísnější požadavky na masný průmysl v SRN. Konstatoval: "Každý, kdo chce vyrábět maso, to může také dělat, ale jen s ohledem na dobré životní podmínky zvířat, s ohledem na ochranu klimatu a ne na úkor životního prostředí". Po celou svoji politickou kariéru se zasazoval o sladění ekonomiky a ekologie a v nové funkci mu jde mj. o ochranu klimatu i v zemědělství. Zdroje:

https://www.topagrar.com/management-und-politik/news/oezdemirs-team-im-bmel-komplett-12761567.html

https://www.topagrar.com/management-und-politik/news/oezdemir-plant-strenge-auflagen-fuer-fleischindustrie-12755228.html

Prezident Německého svazu zemědělců (DBV) Joachim Rukwied uvedl, že je připraven k jednání a Cema Özdemira hodnotí jako pragmatického politika. Prezident DBV J. Rukwied by uvítal, když by Spolkové ministerstvo zemědělství a výživy zůstalo samostatné (jak tomu bylo doposud) a nespojovalo se spolu s ochranou životního prostředí a přírody do jednoho super ministerstva. Např. ke zdůrazňování welfare hospodářských zvířat se ptá: Kdo to bude platit? Takový důraz si vyžádá i veřejné prostředky a účast státu. Zdroj:

https://www.topagrar.com/management-und-politik/news/rukwied-will-oezdemir-auf-unklare-aussagen-im-koalitionsvertrag-ansprechen-12755049.html

Prezident Bavorského svazu zemědělců Walter Heidl ke koaliční dohodě budoucí vlády SRN uvedl, že k tomu bude potřebovat vysvětlení. Zdůraznil, že k tomu, aby zemědělci mohli plnit své úkoly v oblasti klimatu, přírody a ochrany hospodářských zvířat - potřebují mít takové podnikatelské podmínky, aby měli ekonomický úspěch a měli na to peníze. Další informace jsou zde:

https://www.agrarheute.com/politik/bayerischer-bauernverband-koalitionsvertrag-ampel-gute-basis-588068