UKRAJINA

  • od 3.6. mají být znovu otevřena vízová střediska na Ukrajině a výrazně vzroste kapacita pro příjem žádostí. Nepůjde zatím o plnou kapacitu vízových středisek, ale i tak jde o znásobení dosavadní kapacity konzulárních oddělení, které odráží nutnost dodržet proti epidemiologická opatření a zahrnuje rovněž ostatní účely pobytu u krátkodobých víz, která již konzulární oddělení mohou přijímat, byť majoritní čísla budou tvořena právě sezonním zaměstnáním.
  • do odvolání platí, že firmy mají posílat e-mailem na MZe seznamy žadatelů o sezónní víza, případně krátkodobá schengenská pracovní víza v případě potravinářských podniků. MZe zpracuje podklady pro MZV a následně bude zastupitelským úřadem žadatelům sdělen termín pro podání žádosti. V seznamech je nutné, aby u každého žadatele bylo uvedeno vízové středisko, na němž bude žádost podávat!!! (Kyjev, Charkov, Dnipro, Oděsa, Lvov, Užhorod, Ivano-Frankivsk). Bez této informace nebude možné postoupit seznam žadatelů k dalšímu řízení a žadatelé nedostanou přidělený termín pro podání žádosti o vízum.
  • dále jménem MZe apeluji na všechny zemědělské a potravinářské firmy, aby přímo ony byly zaměstnavateli zahraničních pracovníků. Upozorňuji, že v případě, kdy pracovníky pro firmu zajišťuje agentura, musí jít o licencovanou agenturu, která disponuje povolením ke zprostředkování zaměstnání = má odpovídající povolení MPSV. Žádosti od nelicencovaných agentur nebudou akceptovány! Zda je agentura licencovaná je možno ověřit na webu MPSV: https://www.uradprace.cz/web/cz/agentury-prace
  • Poznámka: požádejte firmy, ať intenzivně komunikují se svými potenciálními pracovníky a požádají je, ať se dostaví ve stanoveném termínu. Bohužel se celkem často stává, že adepti na vízum v určeném termínu nedorazí a tím klesá počet vyřízených žádostí a efektivita vízové agendy, což je velká škoda.

 

MOLDAVSKO

Od dnešního dne dochází k obnovení činnosti ZÚ Kišiněv. Vzhledem k předchozímu velkému zájmu o krátkodobá i dlouhodobá víza za účelem sezonního zaměstnání budou tvořeny seznamy žadatelů od konkrétních firem stejným způsobem jako pro ZÚ na Ukrajině, tedy zařazením zaměstnavatele ze strany MZe. Veškeré firmy, které mají zájem o víza pro pracovníky z Moldavska, ať posílají seznamy žadatelů na MZe e-mailem na adresy Jiri.Sir@mze.cz, Karolina.Bartosova@mze.cz, Jan.Srb@mze.cz a Jan-Petr.Roman@mze.cz. MZe seznamy, po patřičné kontrole, zašle na MZV a zastupitelský úřad v Kišiněvě bude kontaktovat jednotlivé žadatele s návrhem termínu pro podání žádosti.

 

NB: Nadále obecně platí, že v návaznosti na nouzový stav v ČR jsou původní víza plošně prodloužena do 16. července, kdy musejí zahraniční pracovníci s propadlými vízy zahájit proces vycestování z ČR (viz https://www.mvcr.cz/clanek/sluzby-pro-verejnost-informace-pro-cizince-aktuality-informace-k-reseni-pobytovych-zalezitosti-cizincu-na-uzemi-cr-po-skonceni-nouzoveho-stavu-od-18-kvetna-2020-do-16-cervence-2020.aspx ).

Na hranici ČR by jim mělo být do pasu uděleno razítko, že pobyt v ČR po skončení víza byl důsledkem mimořádné situace v důsledku COVID-19, které jim usnadní tranzit přes další země EU.

 

Aktuální informace k zahraničním pracovníkům naleznete na webu MZe (http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/aktuality/koronavirus/aktualni-informace-pro-ceske-firmy-ke-1.html ) a o další vývoji Vás budeme informovat.

Zdroj: MZe